lördag 6 augusti 2011

Grötbröd

Ja, som sagt bakade vi grötbröd i går.
Grötbröd är bröd bakad på grötresterna från frukosten. Man kan ta vilken gröt som helst när man bakar.
Den här gången var det havregrynsgröt.

Här jäser brödet för andra gången

Grötbröd

5 dl vätska (jag brukar blanda vatten och mjölk)
En skvätt matolja eller margarin
Torrjäst eller vanlig jäst om man har det hemma
gröt från frukosten
ca 1 1/2 L mjöl här kan man ta lite vad man har
salt
sirap


Värm vätskan och blanda i fettet. Ska vara lite varmare än vanligt om man använder torrjäst.
Häll i vätskan i matberedaren och häll i lite mjöl.
Häll i jästen och lite mer av mjölet.
Tjoffa i lite salt och lite sirap.
Och häll i mjölet allt eftersom degen bearbetas.

Jäs i ca 30 min.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite så den blir smidig.
Sedan är det fritt val om man vill ha tekakor, frallor eller större brödkakor.
Jäs ca 30 min till under bakduk.
Grädda i 225 grader.
Låt svalna under en bakduk.

Ät och njut.....


Men glöm inte att fixa disken.

Kram

Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar